20. dubna 2015

Sirup proti kašli

Protože je venku stále "úchvatné" počasí, tak se nás stále drží rýma a z ní kašel. Kupování sirupů v lékárně je jen vyhazování peněz, protože některý je na vlhký jiný na suchý, dráždivý a kdoví jaký ještě kašel a každou chvíli se to mění. Pro každého (děti, dospělí) je jiné balení a dávkování, tak jsem si prostě vyrobila podle svůj vlastní z tymiánu, který je běžně dostupný v každých potravinách jako koření anebo ho máme na svých zahrádkách v BIO podobě. :-)

Návod na přípravu sirupu je celkem jednoduchý. Svařím si na mírném plameni 2 dcl vody a 100 g cukru asi 20 min, poté odstavím z kamen a nasypu celý sáček tymiánu. Promíchám a nechám odstát do zchladnutí nebo přes noc. Potom přes jemné sítko naliji do skleničky a uchovávám v lednici, olízlou lžičku nikdy nenamočit do celého, protože by se sirup zkazil.
 V lednici mi vydržel asi dva měsíce (dřív jsem ho spotřebovala).

Užívání pro děti je 3-5x denně čajová lžička a pro dospělého 3-5x denně polévková lžička. 









nemocní můžou koukat pouze z okna :-(


Léčivé účinky tymiánu: působí proti průjmům, nadýmání, při zánětech zažívacího traktu. Mírní kašel, obecně působí protizánětlivě. Tymián je jedna z nejsilněji působících rostlinných antiseptických dog, účinná proti bakteriím, plísním, střevním prvokům a parazitům. Díky svým účinkům jej lze využít při léčbě nachlazení, kašle, bolesti v krku, infekcích v ústech. Je vynikajícím dezinfekčním prostředkem pro plíce. Dá se použít v inhalací, jako ústní voda či kloktadlo. Pomáhá při infekcích močových cest a močového měchýře. Stimuluje produkci bílých krvinek, čímž zvyšuje odolnost organizmu.
Zdroj: Wikipedia

Takže dnes ne dobrou chuť, ale: NA ZDRAVÍ :-)

Jarka



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Vaše milé komentáře.